nl

10 vragen aan Millennial Emma Smeets over haar ervaringen met de War for Talent


Saskia - 30 september 2019


10 vragen aan Emma Smeets

In het huidige economische klimaat hebben bedrijven en ondernemingen steeds meer moeite om het juiste talent voor hun organisatie aan te trekken en te behouden – de War for Talent. Daarom besloot ik eens in gesprek te gaan met de mensen zelf.

Hoe beleven een millennial, een oudere medewerker, een ondernemer en een vertegenwoordiger van een corporate organisatie de War for Talent? Lopen hun verwachtingen ver uiteen? Zijn hun wensen realistisch? Is talent echt zo moeilijk te vinden of gaat het eerder om het behouden van talent?

Het eerste verhelderende en inspirerende gesprek had ik met millennial Emma Smeets, junior HR Consultant afgestudeerd in Human Resource Management met minors International business II en HR analytics – om uit de eerste hand te horen wat zij als millennial belangrijk vindt in haar leven en in haar werk en waar ze tegenaan loopt.

1. Je bent een hoog opgeleide junior HR consultant met een baan. Wat trok je aan in deze baan?

Wat mij vooral aantrok in deze baan was de aandacht voor mijn persoonlijke ontwikkeling, de mogelijkheid tot het doen van verschillende opdrachten en de uitdaging. Het traineeship aan de GrowQu Academy staat namelijk helemaal in het teken van jezelf verder ontwikkelen en ervaringen op doen bij verschillende bedrijven. Ik word uitgedaagd om buiten mijn comfort zone te treden en nieuwe ervaringen op te doen door werkzaamheden uit te voeren die ik wellicht in eerste instantie niet zelf zou opzoeken. Zo heeft elke opdracht zijn eigen uitdagingen en leer ik telkens weer wat nieuws (ook over mijn eigen kunnen).

2. Wat is jouw top 3 van zaken die een potentiële werkgever absoluut moet bieden? 

Die komt redelijk overeen met de redenen waarom ik ben gaan werken bij GrowQu, namelijk:

a. Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling (niet alleen zeggen er aandacht voor te hebben, maar het daadwerkelijk doen);
b. Variëteit en uitdaging in het werk;
c. Vrijheid en autonomie (geen uren klokken, resultaatgericht, tijd en plaats onafhankelijk kunnen werken).

3. Wat is jouw top 3 van absolute afknappers bij een potentiële werkgever?


a. Ik hou van autonomie en efficiëntie, dus op het moment dat ik voor alles een handtekening of goedkeuring nodig heb van de baas, is dat wel een afknapper;
b. Het ouderwetse uren klokken tussen 9 en 5 in plaats van resultaatgericht en niet-tijdgebonden werken;
c. Als een werkgever geen waardering toont voor zijn werknemers. Mensen denken hierbij al snel aan geld, maar ik bedoel gewoon een ‘dankjewel’ als je iets voor een ander hebt gedaan of ‘dit heb je echt goed gedaan’; complimentjes geven.

4. Je werkt bij verschillende opdrachtgevers. Waar zie jij dat zij tegenaan lopen in het aantrekken en behouden van talent?


Tot nu toe heb ik alleen nog opdrachten gedaan bij kleine bedrijven die in de tijd dat ik er zat geen nieuw talent aan het zoeken waren. Wel heb ik stage gelopen bij overheidsinstellingen en een grote multinational. Wat naar mijn mening bijvoorbeeld bij overheidsinstellingen tegen ze werkt, is de reputatie van ambtenarenuren en stoffigheid. Daar tegenover staan de grote multinationals, die juist een goede reputatie hebben omdat er veel doorgroeimogelijkheden zijn door de grootte van het bedrijf. De uitdaging bij multinationals ligt in mijn ervaring vooral bij het behouden van talent. Na het aantrekken van talent door de organisatie is het de manager die het talent moet behouden aangezien het talent daar continu mee in aanraking komt. In zo’n grote organisatie lopen een hele hoop managers rond, waarvan er een aantal heel goed is maar er ook enkelen rondlopen die minder geschikt zijn om mensen te managen. Mensen managen is namelijk echt een vak apart en als je op een management functie terecht bent gekomen omdat je heel goed bent in het werk, betekent dat niet dat je een goede manager bent. In mijn ogen moet een manager goed zijn in mensen managen/ondersteunen en kennis hebben van het werk dat er gedaan wordt. In het kort denk ik dat het struikelpunt van het behouden van het talent in grote organisaties vaak ligt bij de managers/leidinggevenden.

5. Wat zou je ze willen adviseren?


Persoonlijk, wil ik niet alleen carrière maken. Naast dat ik mijzelf wil ontwikkelen, wil ik ook wat toevoegen met het werk dat ik doe. Voor mij persoonlijk in HR is dit het creëren van een fijne werkomgeving waar iedereen met plezier naar toe gaat en iets doet waar hij/zij energie van krijgt in plaats van dat het alleen energie kost. Eigenlijk het bijdragen aan het werkplezier van mensen, aangezien we toch een groot deel van onze tijd spenderen op het werk en aan het werk. Omdat we graag wat willen betekenen voor een ander of algemener voor de wereld (denk aan werken voor een goed doel)  raad ik aan om de visie te richten op wat de organisatie bijdraagt aan de wereld. Een voorbeeld is Tesla die elektrisch rijden mogelijk wil maken voor een toekomst zonder CO2 uitstoot.
Om talent te werven moet je jezelf nu als werkgever ook zien te onderscheiden. Een voorbeeld hiervan is CoolBlue, dat met leuke video’s talent weet aan te trekken. Een voorwaarde van dit is dat je het ook allemaal moet waarmaken. Er is niks vervelender dan een mooi beeld worden voorgehouden en daarna achter komen dat het niet waar is. Talent binnen halen is één, maar om talent te behouden moeten er genoeg uitdagingen, ontwikkelingsmogelijkheden en autonomie zijn. Waarbij het cruciaal is dat de leidinggevende dit faciliteert en motiveert.

6. Waar krijg jij energie van?

Ik krijg energie van afwisseling. De ene dag een afspraak in Den Haag en de andere dag weer in Utrecht. Of andere/verschillende werkzaamheden. Ook krijg ik energie van goede, leuke en interessante gesprekken. Of dit nu met collega’s is of met klanten.

7. In wat voor opzicht kan een werkgever bijdragen aan jouw work-life balance? Gebeurt dat ook in het dagelijkse leven?


In mijn ervaring heeft een werkgever hier meer invloed op dan dat ze doorhebben, bijvoorbeeld op het moment dat er een open fijne werkcultuur is, waar er begrip is voor elkaars situatie en emoties, en er de bereidheid is om elkaar te helpen. De leidinggevende heeft hier best veel invloed op. Als een leidinggevende heel autoritair is en heel gefocust op alleen de werkzaamheden, ervaar ik dat als een sfeer waarbij ik sneller werkdruk voel. Terwijl een ondersteunende leidinggevende die oprecht geïnteresseerd is in jou als persoon, waar je makkelijk mee kunt praten als je dat wilt, zorgt er bij mij voor dat (ook al is het heel druk) de werkdruk af neemt en er meer ruimte is voor jou als persoon (zowel privé als werk) in plaats van alleen het werk gedeelte.
Aangezien privé, of we het nu willen of niet, invloed heeft op je werk en vice versa. Ik ben heel blij dat ik bij GrowQu een hele fijne, ondersteunende manager heb, waar ik ook gerust mijn privé situatie aan kan vertellen en waar hij ook echt tijd en ruimte voor maakt.

8. De laatste tijd is er veel aandacht voor de millennials burn-out. Heb jij zelf wel eens symptomen van die aard of herken je ze bij collega millennials?


Ik heb zelf wel eens symptomen gehad van een burn-out. Deze had ik vooral toen ik iets aan het doen was dat ik niet leuk vond en weinig contact had met anderen. Ik kan het namelijk heel druk hebben met werk, sociaal leven, sporten enzovoorts, zonder overspannen te raken. Dit vind ik zelfs fijn. Het druk hebben werd pas een probleem toen ik wat aan het doen was dat ik niet leuk vond.

9. Wat zou je jezelf of je collega’s in dat verband willen adviseren?

Mijn advies is dan ook, als je last hebt van burn-out symptomen, kijk kritisch naar wat je doet en of je het nog leuk vindt om dat te doen. Bespreek dit ook met je leidinggevende, zodat er misschien aanpassingen in je takenpakket gemaakt kunnen worden of dat er gekeken kan worden naar een andere functie. Daarnaast vind ik het heel fijn om aan mijn collega’s en baas te kunnen vertellen wat er allemaal speelt in mijn leven, ook privé. Als je dit deelt is er namelijk vaak ook meer begrip voor en kan er rekening mee gehouden worden. Naast kritisch te kijken of je jouw werk nog wel leuk vindt, kijk ook naar dingen die je buiten het werk doet. Ik heb een tijd lang een sport gedaan die ik vroeger heel leuk vond, maar waar ik ondertussen eigenlijk met tegenzin naar toe ging. Toen ben ik gewisseld van sport en nu haal ik uit sporten weer heel veel energie.

10. Hoe ziet jouw carrière er de komende 5 jaar uit en waar sta je in 2025?

Ik ben niet iemand die heel ver vooruit denkt. Ik heb nooit echt een plan gehad voor mijn toekomst. Ik leef in het nu; ik kijk naar wat ik leuk vind, ik kijk naar de kansen die zich voordoen of die ik zelf kan creëren en ik kijk naar hoe dit mijn toekomst/carrière kan beïnvloeden. Als ik nu echt een inschatting zou moeten maken over hoe mijn carrière er de komende 5 jaar uit ziet, dan zou ik zeggen dat ik na mijn tijd bij GrowQu idealiter aan de slag ga bij een leuk bedrijf dat alle eerder besproken positieve punten heeft en dat ik daar mijzelf verder kan ontwikkelen als HR consultant/adviseur. Ik hoop mij altijd te blijven ontwikkelen en te blijven groeien, niet alleen in functie maar ook als persoon.

Related posts