Een directeur vroeg ooit aan een personeelsmanager: Maar wat nou als we mensen hebben opgeleid en ze gaan weg? Waarop de personeelsmanager antwoordde: Wat nou als we ze niet opleiden en ze blijven?

Als ondernemer kun je er eigenlijk niet om heen: het opleiden van mensen hoort erbij. Niet alleen draagt het bij aan de motivatie van mensen, het zorgt er ook voor dat werknemers zich meer verbonden voelen als je in ze investeert en het is een op een verbonden met de continuïteit van je bedrijf. De wereld verandert, de markt verandert, de klanten veranderen, je concurrenten veranderen; je werknemers zullen ook moeten veranderen. Opleiding is daar een onderdeel van.

Ik geloof in het 70-20-10 model: 70% leer je door te doen, 20% door coaching en/of mentoring en 10% door het volgen van een opleiding.
Een combinatie van deze drie is het effectiefst.

En daarnaast moet de opleiding aansluiten bij zowel de behoeften van de werknemer als die van het bedrijf. Beide moeten er belang bij hebben. Het moet aansluiten op de toekomstambitie van de werknemer, maar ook in lijn liggen met wat het bedrijf nodig heeft van deze werknemer. Daarom is het goed om vast te stellen waar je als bedrijf naar toe wilt en welke kennis, kunde en vaardigheden daarbij nodig zijn. In gesprek met de medewerker moet gekeken worden of dit aansluit bij zijn of haar ambitie.

Vaak wordt bij ontwikkeling of opleiding gedacht aan het volgen van een studie of een training. Maar er zijn natuurlijk meerdere manieren waarop je je kunt ontwikkelen. Denk hierbij aan het volgen van een masterclass, het lezen van literatuur, het volgen van een webinar, het bezoeken van een congres of event, het delen van ervaringen met andere experts. Maar je kunt ook coaching of mentoring inzetten of iemand meer of andere verantwoordelijkheden geven zodat ze kunnen groeien.
En als je ziet dat er bij een groep werknemers een bepaalde behoefte is, kun je er ook voor kiezen om een training te laten geven in je eigen bedrijf, specifiek gericht op jouw situatie en om jouw doelen te behalen.

Je zult in je werknemers moeten investeren, maar dat wil niet zeggen dat je iemand zomaar op training moet sturen. Want je wilt uiteindelijk dat het wat oplevert. En daar zorg je voor door te kijken naar wat er nodig is voor jouw bedrijf en wat de behoefte is van de werknemer. En door het leuk te maken!

Facebook
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram