nl

Hoe haal je het beste uit je mensen?


Benito Doelwijt - 26 juli 2019

Als ondernemer, algemeen directeur, manager, leider van een team wil je dat jouw mensen zich ten volle inzetten voor het bedrijf. Zowel individueel als in teamverband.

Maar wat vraagt dat van jou als leider?

We hebben gekeken naar verschillend onderzoek van o.a. Google binnen zijn eigen organisatie en van universiteiten en zien dat met name het volgende nodig is:

 

1. Stel je team zo samen dat het collectief intelligenter is dan het individu

De samenstelling van het team moet er toe leiden dat alle teamleden bij elkaar intelligenter zijn dan individueel. Dit betekent dat je als leider teamleden moet hebben die openstaan voor samenwerking en het individuele belang niet belangrijker vinden dan het teambelang. Je moet weten waar de kracht, het talent van ieder teamlid ligt en dat je een atmosfeer creëert waarin ieder teamlid zich kan laten zien. Dit doe je door als teamleider ook jezelf te laten zien door je kwetsbaar op te stellen. Je zwakheden te benoemen en toe te geven als je iets niet weet.

 

2. Stel een individueel ontwikkelingsdoel op per medewerker

Stel samen met je medewerker een individueel ontwikkelingsdoel vast: waar ziet de medewerker zichzelf staan over x jaar. Stel hierbij ook samen vast hoe je er, samen, voor kunt zorgen dat de medewerker daar ook komt. Wat heeft de medewerker nodig van jou als leider en ook qua training, ontwikkeling, uitdaging, vaardigheden, ondersteuning, etc.

 

3. Stel met elkaar vast op welke manier je samenwerkt

Bespreek met elkaar hoe je samenwerkt. Welke gedragingen zijn acceptabel, welke regels vinden jullie dat je je aan moet houden. Hoe gaan jullie als team om als er iets misgaat? Wat moet er gebeuren voordat je bijvoorbeeld naar een klant gaat. Of hoe spreek je elkaar aan om feedback te geven. Wat doen jullie als er een nieuw teamlid bij komt? Hoe vier je mijlpalen? Door dit gezamenlijk op te stellen creëer je verbondenheid en weet iedereen waar hij/zij op aangesproken kan worden.

 

4. Pas het principe van wederkerigheid toe

Pas het principe van wederkerigheid toe. Iedereen herkent wel dat als jezelf blij of positief in een gesprek bent, je gesprekspartner ook positiever is ingesteld. Of dat als jij kennis deelt, er ook makkelijker kennis terug gedeeld wordt. Dat als je vertrouwen geeft, je ook vertrouwen terugkrijgt. Gebruik dit principe eens in gesprekken die je met je (individuele) teamleden hebt en kijk wat er in jouw team gebeurt.

 

5. Wees open met informatie

Deel informatie zodat je medewerker op de hoogte is van ontwikkelingen binnen het bedrijf of binnen de markt. Daarmee voelt de medewerker zich betrokken bij en onderdeel van het bedrijf.

Hiernaast moeten de volgende elementen ook geregeld zijn:

  • Toon oprechte betrokkenheid en vraag niet alleen naar resultaat maar ook hoe het met je medewerker gaat en vraag wat hij/zij eventueel van jou als leider nodig heeft

  • Verschaf duidelijkheid over de rol van je medewerker, met name over de output die je verwacht

  • Zorg ervoor dat de inbreng van alle individuele teamleden in totaal in balans is

  • En dat teamleden rekening houden met de gevoelens van anderen zonder dat die gevoelens altijd uitgesproken worden

Ga eens in gesprek met je team over bovenstaande elementen en kijk waar jullie als team nog verder in kunnen ontwikkelen.

*artikel is samengesteld met input uit het boek ‘Slimmer, sneller, beter – het geheim van productiviteit thuis en op het werk’ van Charles Duhigg over de bevindingen van Google, artikel ‘Evidence for a Collective Intelligence Factor in the Performance of Human Groups’ Science 2010  

Abonneer je nu en mis geen enkele update!

    * Verplicht veld

    Related posts