nl

Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers echt betrokken zijn?


Benito Doelwijt - 2 augustus 2019

Als ondernemer, manager of leider wil je dat je medewerkers zich inzetten om het beste resultaat te halen.

Daarvoor moeten je medewerkers betrokken zijn bij je organisatie.

Om dat te borgen, moet je de volgende zaken geregeld hebben:

1. Zorg ervoor dat je medewerker weet hoe hij/zij bijdraagt aan de klantervaring

Je medewerkers zijn de ambassadeur van je merk. De manier waarop medewerkers het merk tot uiting brengen in de contacten die zij met de klant/buitenwereld hebben, draagt bij aan de ervaring die de klant/buitenwereld heeft met je bedrijf. Leer je medewerkers wat er van hen verwacht wordt in (klant-)contacten en hoe zij in hun eigen werk het merk tot leven kunnen laten komen. Hiermee geef je medewerkers duidelijkheid, een gevoel van autonomie en het stelt ze in staat om zelf het verschil te kunnen maken.

Een goede klantervaring heeft effect op de winstmarge. Investeer dus in je medewerker en stel hem/haar in staat de juiste klantervaring te creëren.

 

2. Geef je medewerkers toegang tot training, ontwikkeling en mentoring

Met name de jongere generaties vinden het belangrijk om op een continue basis zichzelf te ontwikkelen en eventueel een senior collega als coach te hebben.

Mogelijkheden tot ontwikkeling zijn niet alleen trainingen, maar kunnen ook bepaalde uitdagende projecten zijn, of indien aanwezig (inter-)nationale opdrachten. Randvoorwaardes hierbij zijn: individuele ontwikkeldoelstellingen, ontwikkeling moet continue beschikbaar zijn, laat medewerkers zelf kiezen waar ze in ontwikkelen (wel gekoppeld aan hun ontwikkelingsdoelstelling) en op welk tempo. Hiermee zul je het als bedrijf ook moeilijker maken voor een medewerker om weg te gaan. Bovendien geef je medewerkers hiermee de planning van hun carrière en ontwikkeling in eigen handen.

 

3. Zorg voor een mechanisme dat continue feedback mogelijk maakt

De jongere generaties zijn niet anders gewend dan dat ze continue feedback krijgen op hun prestaties. Zo zijn ze opgegroeid. Nu deze generaties ook aan het werk zijn, verwachten ze ook daar continue feedback te krijgen op wat ze doen en opleveren. Zo kunnen ze hun eigen ontwikkeling monitoren. Een goed performance management proces is hiervoor een must. Bovendien draagt het inzicht in en controle over hun eigen ontwikkeling bij aan een betere medewerker-ervaring en dat zorgt er weer voor dat medewerkers minder snel zullen nadenken om over te stappen naar een ander bedrijf.

 

4. Geef erkenning

Heeft een medewerker iets gedaan wat er met kop en schouders boven uitsteekt? Is er een medewerker die dag in, dag uit keihard werkt en resultaat haalt? Is er door toedoen van een (team van) medewerker(s) iets bereikt wat veel bloed, zweet en tranen heeft gekost? Zeg dat je trots bent, dat je hun inzet waardeert en geef hen ook de erkenning in het gezicht van anderen binnen het bedrijf. Hiermee beloon je inzet, harde werken, resultaat. En motiveer je anderen ook het beste van zichzelf te laten zien omdat ook zij zien dat dat beloond wordt.

 

5. Laat medewerkers controle hebben over hun work-life balance

Work-life balance is belangrijk voor medewerkers, zeker voor de jongere generaties. Wanneer je als bedrijf duidelijk maakt dat medewerkers zelf controle hebben op hun work-life balance, word je aantrekkelijker als werkgever. Niet alleen in het recruiteringsproces, maar ook voor medewerkers om langer bij je te blijven werken. Hoe kun je dit regelen? Je kunt bijvoorbeeld een framework van regels opstellen waarbinnen medewerkers hun eigen work-life balance kunnen organiseren. Om te komen tot dit framework is het goed om medewerkers hier over te laten meedenken. Beide aspecten zorgen voor meer betrokkenheid van je medewerkers bij je onderneming/organisatie.

 

Kijk eens samen met HR, marketing en het overig management naar bovenstaande punten en zie of er voor jouw onderneming / jullie organisatie nog verbeteringen te behalen zijn.

 

Wil je weten hoe je als leider meer uit je mensen haalt? Lees dan het artikel: Hoe haal je als leider het beste uit je mensen.

Artikel is tot stand gekomen met input uit:

Engagement and Retention of the Millennial Generation in the Workplace through Internal Branding, International Journal of Business and Management Vol. 10, No. 3; 2015, Published by Canadian Center of Science and Education

Harvard Business Review, JULY–AUGUST 2008 ISSUE https://hbr.org/2008/07/putting-the-service-profit-chain-to-work

Abonneer je nu en mis geen enkele update!

    * Verplicht veld

    Related posts