nl

Verandering realiseer je door continue kleine stappen te zetten


Bas Haerkens - 23 augustus 2019

Einstein zei ooit: if you want different results, do not do the same things. Het zit niet in de mens om zomaar te veranderen: zolang men niet op de proef worden gesteld, blijft men op dezelfde, bekende plaats en vertrekt niet naar onbekend terrein. Dus aan verandering gaat vaak een noodzaak vooraf. En die noodzaak moet je als persoon voelen, wil je in beweging komen. Je moet intrinsiek gemotiveerd zijn, wil je een blijvende verandering bewerkstelligen. Dit is een continue proces die in kleine meetbaar stappen doorlopen moeten worden.

 

Leren van de game industrie

De game industrie is heel succesvol in het sturen van mensen naar een bepaald doel zoals het behalen van een bepaald level, het winnen van een game. Om daar te komen wordt in games het vraagstuk door middel van missies opgedeeld in kleine stappen, die je als deelnemer moet doorlopen. Met het behalen van deze missies word je beloond voor je inspanning, intrinsiek gemotiveerd om doelen te bereiken en een verandering te ondergaan. Bovendien heb je in games altijd inzicht in waar je staat en het resultaat dat je gehaald hebt.

Toepassen van gaming elementen in dagelijkse werkomgeving

Door gaming elementen toe te passen in de dagelijkse werkomgeving, stel je je medewerkers in staat om zelf kleine stappen te zetten die meetbaar en inzichtelijk zijn. Continue, gekoppeld aan hun eigen ontwikkeling, de bijdrage die zij leveren aan de doelen van de organisatie en de fase waarin de organisatie zit of naartoe gaat. Zo bewerkstellig je verandering in gedrag, zet je mensen aan tot actie en zorg je ervoor dat er andere dingen gedaan worden. En daarmee kun je je resultaat halen. En, misschien nog wel belangrijker, voorkom je wat Einstein insanity noemde: doing the same thing over and over again and expecting different results.

 

Gaming elementen

Over welke gaming elementen hebben we het dan?

– Aanmaken van een voorkeursprofiel, die bepalend is voor het missie aanbod.

– Zelf kiezen welke missies je volbrengt om je doel te bereiken

– De motivatie tot en het daadwerkelijk samenwerken om resultaat te behalen

– Het kunnen kiezen van een beloning (voor ontwikkeling maar ook fun)

– Meetbaar resultaat en directe feedback

– Inzicht in de voortgang en je prestaties ook t.o.v. anderen

– Wat je nog moet doen om jouw doelen te bereiken

– De euforie van het behalen van een missie, waardoor je door wilt gaan naar de volgende

 

En zoals al eerder geschreven, gebruik een platform waar je dit toe kunt passen binnen de dagelijkse werkomgeving. Koppel het aan individuele, persoonlijke, meetbare doelstellingen en tegelijkertijd aan de verandering en de doelen van de organisatie. Bij beiden heb je altijd inzicht in voortgang. Op deze manier heb je een continue mechanisme dat je in staat stelt niet alleen jezelf maar ook grote groepen kleine stappen te laten zetten in de richting die je op wilt.

 

Lees ook hier over gamification

 

Abonneer je nu en mis geen enkele update!

    * Verplicht veld

    Related posts