Cyberveiligheid

Cyberaanvallen en hun impact nemen toe. In Nederland is 72% van de bedrijven al slachtoffer geweest van cybercriminaliteit, waarvan de gemiddelde kosten per aanval €270.000,- bedroeg. Cyberveiligheid is dan ook van vitaal belang in onze steeds maar groter wordende digitale wereld en getuigt van het nemen van verantwoordelijkheid, om deze redenen:

1. Bescherming van Gegevens: Persoonlijke informatie wordt vaak online bewaard. Slechte beveiliging leidt tot datalekken en identiteitsdiefstal.
2. Bedrijfscontinuïteit: Bedrijven vertrouwen op digitale systemen. Een aanval kan operaties verstoren en stil leggen. Dit kan financiële schade veroorzaken wat niet gebudgetteerd is en reputaties schaden waardoor ook de continuïteit van de organisatie op het spel kan komen staan.
3. Nationale Veiligheid: Kritieke infrastructuur zoals energie, zorg, en de financiële wereld, vertrouwt op ICT. Een aanval daarop kan de nationale veiligheid bedreigen.
4. Economische Impact: Cyberaanvallen veroorzaken aanzienlijke economische schade. Dit kan variëren van directe kosten gerelateerd tot de aanval en het herstel daarvan tot het verlies van het vertrouwen van klanten en leveranciers in de dienstverlening.
5. Privacy en Vertrouwen: Cyberveiligheid beschermt privacy en versterkt vertrouwen in digitale systemen en online interacties.

Waarom IT-infrastructuur prioriteit krijgt

IT-infrastructuur vormt de basis van onze digitale wereld en is een belangrijk doelwit voor cybercriminelen. Door deze te beveiligen, minimaliseren we de impact van aanvallen en blijven we de voordelen van digitalisering benutten.

Het cyberbewustzijn van medewerkers is essentieel

Uiteraard zijn alle inspanningen van IT-afdelingen op dit gebied noodzakelijk. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers vaak de zwakke schakel vormen als het gaat om cyberveiligheid. Bij 74% van de inbreuken, telt het menselijk aspect mee*. Hiernaast werden er in 2022 66% meer phising mails uitgestuurd** met als doel om log-in gegevens te achterhalen - een van de drie meest gebruikte manieren van hackers om binnen te komen. Echter maar 1% van het budget voor cyberveiligheid gaat naar training van medewerkers. Dit terwijl cyberbewust en vaardig zijn, cruciaal is anno 2023.

Wat maakt een oplossing effectief?

In samenwerking met internationale cyberexperts Erdal Ozkaya (CISO Xcitium, global cyberspecialist en strategist) en Raymond Comvalius (IT specialist, auteur diverse IT boeken, MP Microsoft, trainer en (inter-) nationale spreker) hebben we gekeken naar een effectieve oplossing voor het cyberbewust en vaardig maken van medewerkers. Dit leverde de volgende voorwaarden op. Een oplossing voorziet mensen van aantrekkelijke relevante inhoud, realistische scenario's en interactieve elementen. Daarnaast zorgt het regelmatig positief stimuleren van de gebruikers ervoor dat iedereen gemotiveerd blijft om steeds beter te worden in het herkennen en neutraliseren van cyber aanvallen. Medewerkers zijn dan niet alleen op de hoogte van belangrijke procedures, richtlijnen en wet- en regelgeving, maar passen dat ook daadwerkelijk toe. Het uiteindelijke doel van de oplossing is dan ook om medewerkers meetbaar goed voor te bereiden op het herkennen en effectief aanpakken van cyberveiligheidsrisico's in hun eigen werkomgeving.

Creëer je eigen verdediging

Het vergroten van de samenwerking tussen de IT-beveiliging en het vergroten van cyberbewust en vaardig zijn van medewerkers, stelt je in staat een verantwoordelijke bedrijfscultuur te creëren. In zo’n cultuur is cybersecurity een prioriteit, worden risico’s en consequenties van cyberaanvallen geminimaliseerd, hou je de controle ook in het geval dat het misgaat terwijl je tegelijkertijd de voordelen van digitale technologie volledig blijft benutten.

Meer weten?

Wil je nog meer weten over hoe we samen met de internationale cyber experts tot onze oplossing gekomen zijn? Welke onderzoeken en inzichten hebben geleid tot onze oplossing? Wil je in jouw organisatie een nog beter evenwicht creëren tussen technologische aspecten en menselijk gedrag? Of wil je weten welke andere elementen van invloed zijn op de weerbaarheid en cyberveiligheid van je organisatie?

Neem contact met ons op

*Wereldwijd, bron Verizon 2023 Data Breach Investigations Report
** bron: 2022 ESET SMB Digital Sentiment Report

Meer weten?

Download de whitepaper

Bedankt voor het downloaden van onze whitepaper. Klik op de button om de whitepaper te lezen, of bekijk deze in je mail.
Download whitepaper
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Onze huidige thema's

Cyber

Cyber

Uit onderzoek blijkt dat medewerkers vaak de zwakke schakel vormen als het gaat om cyberveiligheid. Cyberbewust en vaardig zijn is cruciaal anno 2023. In samenwerking met internationale cyberexperts is het Cyber programma ontwikkeld voor zowel de kleine ondernemer als de multinational. Het uiteindelijke doel is om medewerkers meetbaar goed voor te bereiden op het herkennen en effectief aanpakken van cyberveiligheidsrisico's in hun eigen werkomgeving. Het programma is beschikbaar in het Nederlands en het Engels.

Lees meer
Participatie

Participatie

Dit programma is ontwikkeld samen met de Gemeente Den Haag om de passie voor participatie bij gemeentemedewerkers te vergroten. Het programma begeleidt de deelnemer de stappen te zetten van het participatie-protocol en brengt de deelnemer vanuit analyse naar plan naar uitvoering. Het programma is leuk en compact en inzetbaar voor zowel kleine als grote gemeenten en andere instellingen die hun medewerkers met belanghebbenden willen laten participeren.

Lees meer
Duurzame inzetbaarheid van internationale medewerkers

Duurzame inzetbaarheid van internationale medewerkers

De afgelopen drie jaar hebben we onderzoek gedaan naar misstanden en kansen rondom de inzet van internationale medewerkers. Dit onderzoek hebben we gedaan met ervaringsdeskundigen, experts uit de sector en mensen vanuit (lokale en nationale) overheid. Dit heeft geresulteerd in een toekomstbestendige oplossing die het welzijn en de belangen van alle partijen dient.

Lees meer
Diversiteit en inclusie: van inzicht naar meetbaar resultaat

Diversiteit en inclusie: van inzicht naar meetbaar resultaat

Welkom bij ons programma gewijd aan Diversiteit & Inclusie (D&I). In samenwerking met de Radboud Universiteit streven we ernaar perspectieven te verbreden en positieve interacties tussen diverse groepen te bevorderen. Ons onderzoek vormt de basis voor de ontwikkeling van ons D&I-programma dat leidt tot een meetbaar bedrijfseconomisch resultaat, terwijl onze inspiratiesessies inzichten bieden en persoonlijk leiderschap stimuleren. Ontdek hoe we samen bouwen aan een inclusieve toekomst.

Lees meer
Inspiratiesessies diversiteit en inclusie

Inspiratiesessies diversiteit en inclusie

Ontdek de inspiratiesessies van Lenard and Lenard over Diversiteit & Inclusie (D&I), vrij van schuld en slachtofferschap en met een focus op de bedrijfseconomische en organisatorische voordelen en de persoonlijke meerwaarde. Deze sessies zijn gericht op managementteams, leiderschapsteams en/of de gehele organisatie en vormen een eerste stap naar een inclusieve werkomgeving.

Lees meer

Get in touch

Heb je een vraag over wat we doen of over onze werkwijze? Wil je meer informatie over onze programma's? Laat je e-mailadres achter:

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Preferences

Privacy is important to us, so you have the option of disabling certain types of storage that may not be necessary for the basic functioning of the website. Blocking categories may impact your experience on the website. More information

Accept all cookies

These items are required to enable basic website functionality.

Always active

These items are used to deliver advertising that is more relevant to you and your interests.

These items allow the website to remember choices you make (such as your user name, language, or the region you are in) and provide enhanced, more personal features.

These items help the website operator understand how its website performs, how visitors interact with the site, and whether there may be technical issues.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.